Μια γωνιά αφιερωμένη στην Ελλάδα, τον ευλογημένο τόπο που μας μεγάλωσε.Έναν παραδεισένιο τόπο που τον μετατρέπουν σε κόλαση. Φιλοξενώντας επιλεγμένα κείμενα άλλων ιστολογίων αλλά και δικές μας σκέψεις και προβληματισμούς, ενώνουμε και τη δική μας απλή φωνή με τη φωνή όσων συμπατριωτών μας αντιδρούν και αντιστέκονται στην καταστροφή της πατρίδας και του λαού μας. Μας πιάνει αλλεργία με τους προδότες πολιτικούς, με τους ξένους άρπαγες, με τους Γερμανούς νεο-κατακτητές, με τους αλλοδαπούς λαθρο-κατακτητές και γενικά με όλων των ειδών τις συμμορίες που λυμαίνονται τον τόπο μας. Θέλουμε πίσω την Ελλάδα μας. agiovasilema@gmail.com









Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Μίζες εκατομμυρίων καίνε τον Τσοχατζόπουλο

Μεγάλες προμήθειες φέρεται να πλήρωσε η εταιρεία Ferrostaal για πωλήσεις υπερσύγχρονων υποβρυχίων των ναυπηγείων HDW του Κιέλου σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Νότια Αφρική. Αυτό υποστηρίζει δημοσίευμα του εβδομαδιαίου περιοδικού Der Spiegel (Ντερ Σπίγκελ) στο τεύχος που ... κυκλοφόρησε σήμερα.

Το δημοσίευμα επικαλείται ανακριτικό υλικό που έχει συγκεντρώσει η εισαγγελία του Μονάχου στο πλαίσιο της διερεύνησης σχετικών πρακτικών της Ferrostaal.

Η εισαγγελία του Μονάχου διεξάγει έρευνες σε βάρος περίπου 50 στελεχών της εταιρείας με τις κατηγορίες της δωροδοκίας και της απιστίας, καθώς και για απόπειρα απόκρυψης τεκμηρίων για παράνομη δραστηριότητα και χρηματισμό για κατακύρωση παραγγελιών.

Σύμφωνα με το "Σπίγκελ", ως "μοντέλο" λειτουργούσε για τη Ferrostaal η μεσολάβηση για τη συμφωνία του 2000 με την Ελλάδα και την αγορά από την κατασκευάστρια εταιρεία HDW τεσσάρων υποβρυχίων τύπου 214, συνολικής αξίας 1,14 δισ. ευρώ. Το υποβρύχιο "Παπανικολής" είναι το πρώτο της σειράς αυτής και παραλήφθηκε από την Ελλάδα στις 2 Νοεμβρίου 2010.

Για τη συμφωνία εκείνη, σύμφωνα με το "Σπίγκελ", η Ferrostaal έδωσε πάνω από 55 εκατ. ευρώ μίζες, όπως προκύπτει από κατάλογο που παραθέτει με "ύποπτες πληρωμές" στην Ελλάδα. Στον κατάλογο φέρονται ως αποδέκτες φυσικά πρόσωπα και off shore εταιρείες συμβούλων. Το συγκεκριμένο κατάλογο είχε αφήσει ο πρώην μάνατζερ της Ferrostaal Χορστ Β. στο σπίτι της νύφης του, για να τον αποκρύψει από τις εισαγγελικές αρχές.

Βαρύνουσας σημασίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θεωρείται η κατάθεση στην εισαγγελία του Μονάχου του μάνατζερ Γ.Φ.Χάουν, ο οποίος μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 2003 ήταν ο δεύτερος τη τάξει στην HDW με μεγάλη επιρροή στο χώρο της γερμανικής εξοπλιστικής βιομηχανίας.

O κ. Χάουν ανήκε στην "ομάδα Α" (όπως ονομάζονταν οι ομάδες προώθησης συμφωνιών στη Ferrostaal), όπως και ο μεσάζοντας όπλων φον Πούκλερ, ο "Άγκο", παιδικός φίλος του, και ένας Έλληνας αρχιτέκτονας που, κατά τον Χάουν, τους σύστησε ο τότε υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος.

Στην κατάθεσή του στις 27 Οκτωβρίου 2010, ο κ. Χάουν είπε -σύμφωνα με το δημοσίευμα- ότι δεν μίλησε ποτέ με συμβούλους για δωροδοκίες που είχε εγγράψει η Ferrostaal αναφορικά με τη συμφωνία πώλησης υποβρυχίων στην Ελλάδα, αλλά επρόκειτο για μία "συμφωνία κυρίων".

Όπως λέει, "για τον καθένα ήταν σαφές ότι, αν ήταν αναγκαίο να δώσουν οι σύμβουλοι χρήματα σε άτομα σημαντικά για τη λήψη αποφάσεων προκειμένου να κερδηθεί η παραγγελία, αυτό έπρεπε να γίνει". Ο κ. Χάουν στην ανάκρισή του εμφανίστηκε σίγουρος ότι "και στην περίπτωση αυτή κάτι τέτοιο έγινε, και αν έγινε, για μένα ήταν εντάξει".

Η εταιρεία απειλείται με πρόστιμο 200 εκατ. ευρώ, όσο και στην περίπτωση της Siemens για την υπόθεση των "μαύρων ταμείων". Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο σε γερμανική εταιρεία, δεδομένου ότι ο τζίρος της Siemens ανέρχεται στα 80 δισ. ευρώ, ενώ της Ferrostaal σε 1,6 δισ. ευρώ ετησίως.


Τσοχατζόπουλος: Συκοφαντικά όσα γράφονται στο Der Spiegel
«Ψευδές και συκοφαντικό» χαρακτηρίζει ο τέως υπουργός Άμυνας κ. Ακης Τσοχατζόπουλος δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού DER SPIEGEL, σύμφωνα με το οποίο σύστησε συνεργάτη του σε συγκεκριμένη γερμανική εταιρεία. «Ουδέποτε συνέστησα οιονδήποτε συνεργάτη μου στην εν λόγω εταιρεία, ούτε είχα οιαδήποτε σχέση με συνεργάτες της» τονίζει στη δήλωσή του ο κ. Τσοχατζόπουλος.

Ο τέως υπουργός τονίζει ότι ζητά από το εν λόγω περιοδικό, την άμεση αποκατάσταση της αλήθειας «σε σχέση με όσα ανυπόστατα και συκοφαντικά περιλαμβάνονται στο δημοσίευμα για το πρόσωπό του», διαφορετικά, όπως αναφέρει, «θα αναγκαστεί και πάλι να προσφύγει στη γερμανική δικαιοσύνη όπως και το 2004, όταν το ίδιο περιοδικό επιχείρησε με ψευδείς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς να με εμπλέξει σε άλλη υπόθεση και τελικά καταδικάστηκε και υποχρεώθηκε σε επίσημη διάψευση».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η γερμανική εταιρεία Ferrostaal φέρεται να πλήρωσε μεγάλες προμήθειες για πωλήσεις υποβρυχίων στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και τη Νότια Αφρική, επικαλούμενο ανακριτικό υλικό που έχει συγκεντρώσει η εισαγγελία Μονάχου.

Δήλωση του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας Ευ. Βενιζέλου
«Το ζήτημα που αναδεικνύεται με το σημερινό δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel ερευνάται εδώ και καιρό από την ελληνική και τη γερμανική δικαιοσύνη και το ΣΔΟΕ.
Όλα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα είναι προφανές ότι θα ερευνηθούν σε βάθος και το ταχύτερο, όχι μόνο από την ελληνική δικαιοσύνη αλλά και από τα Υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής 'Αμυνας» τονίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel για την διακίνηση παράνομων πληρωμών σχετιζόμενων με τις αρχικές - προ δεκαετίας - συμβάσεις των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού.
«Εφόσον θεμελιώνονται αξιώσεις του Ελληνικού Δημοσίου για αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης ή αδικοπραξίας, αυτές θα εγερθούν το ταχύτερο» συνεχίζει ο κ. Βενιζέλος στη δήλωσή του και συμπληρώνει: «Ούτως ή άλλως με τον πρόσφατο νόμο 3885/2010 βάσει του οποίου συνήφθη η αναθεωρημένη και ισχύουσα πλέον σύμβαση για τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού: Πρώτον, αποκλείστηκε ρητά η περαιτέρω συμμετοχή της εταιρείας Ferrostaal λόγω των υπό διερεύνηση εκκρεμοτήτων.
Δεύτερον, καταργήθηκε ο μηχανισμός των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που πιθανότατα λειτούργησε ως δίαυλος αδιαφανών πληρωμών.
Τρίτον, θεσπίστηκαν αυστηρές ρήτρες διαφάνειας που θα λειτουργούν καθ΄όλη τη διάρκεια της σύμβασης και επιτρέπουν στο ελληνικό δημόσιο να διενεργεί όλους τους αναγκαίους ελέγχους ως προς τις πληρωμές για υπεργολαβίες, τις αμοιβές συμβούλων κ.ο.κ. Σημειώνεται τέλος, ότι ο οριστικός φορολογικός έλεγχος που έγινε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να εισέλθει ο νέος μέτοχος (όμιλος Abu Dhabi Mar) στα ΕΝΑΕ, αφορά μόνον το νομικό πρόσωπο της «Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ» και όχι άλλες εμπλεκόμενες εταιρείες που έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις (π.χ. έκδοση εικονικών τιμολογίων) ή πολύ περισσότερο φυσικά πρόσωπα που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τυχόν καταθέσεις ή άλλα περιουσιακά τους στοιχεία.
Σε κάθε δε περίπτωση τυχόν ποινικές ευθύνες δεν έχουν παραγραφεί και άρα μπορούν να αναζητηθούν.
Στο πλαίσιο αυτό το ΥΠΕΘΑ θα κινήσει κάθε πρόσφορη διαδικασία».


apo to: http://www.i-reportergr.com/2011/02/ferrostaal.html#ixzz1DLB3txP7

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου