Μια γωνιά αφιερωμένη στην Ελλάδα, τον ευλογημένο τόπο που μας μεγάλωσε.Έναν παραδεισένιο τόπο που τον μετατρέπουν σε κόλαση. Φιλοξενώντας επιλεγμένα κείμενα άλλων ιστολογίων αλλά και δικές μας σκέψεις και προβληματισμούς, ενώνουμε και τη δική μας απλή φωνή με τη φωνή όσων συμπατριωτών μας αντιδρούν και αντιστέκονται στην καταστροφή της πατρίδας και του λαού μας. Μας πιάνει αλλεργία με τους προδότες πολιτικούς, με τους ξένους άρπαγες, με τους Γερμανούς νεο-κατακτητές, με τους αλλοδαπούς λαθρο-κατακτητές και γενικά με όλων των ειδών τις συμμορίες που λυμαίνονται τον τόπο μας. Θέλουμε πίσω την Ελλάδα μας. agiovasilema@gmail.com









Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Στη Βουλή το θέμα με τα πυρηνικά των γειτονικών χωρών

Την ανησυχία τους για τη σχεδιαζόμενη κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων σε γειτονικές χώρες εκφράζουν με ερώτηση τους προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Περιβάλλοντος οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Κ. Καρτάλης και Μιχ. Κατρίνης.

«Ο σεισμός που συγκλόνισε την Ιαπωνία επέφερε σοβαρότατες συνέπειες στη λειτουργία μεγάλου αριθμού πυρηνικών αντιδραστήρων. Τέσσερις ημέρες μετά τον σεισμό οι αρμόδιες αρχές δεν φαίνεται να είναι σε θέση να ελέγξουν απόλυτα τις οδυνηρές ...
συνέπειες παρά την διαχειριστική επάρκεια, την κουλτούρα ασφάλειας, την συσσωρευμένη εμπειρία και την τεχνολογική αρτιότητα που διαθέτουν. Το δραματικό αυτό συμβάν θέτει και πάλι στην επικαιρότητα το ζήτημα της ασφάλειας της πυρηνικής τεχνολογίας» αναφέρει η ερώτηση.

Μιλώντας στον Βήμα 99,5, ο κ. Καρτάλης υπογραμμίζει την ανάγκη να εξεταστεί σε διεθνές επίπεδο η αυστηροποίηση των κανόνων λειτουργίας των πυρηνικών αντιδραστήρων.

Στην ερώτηση των δύο βουλευτών επισημαίνεται το γεγονός ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ ζήτησε την επιθεώρηση όλων των πυρηνικών αντιδραστήρων στην Γερμανία δηλώνοντας ότι «αυτό που συνέβη στην Ιαπωνία είναι σημείο καμπής για όλον τον κόσμο».

«Η ελληνική κυβέρνηση, απολύτως ορθά και σε πλήρη αντίθεση με τις δηλώσεις του προηγούμενου υπουργού Περιβάλλοντος οι οποίες χαρακτήριζαν την πυρηνική ενέργεια «πράσινη», έχει ταχθεί κατά της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια σχεδιάζεται η κατασκευή πυρηνικών εγκαταστάσεων σε γειτονικές της Ελλάδας χώρες», σημειώνεται.

Ως παραδείγματα αναφέρονται:

  • Η Βουλγαρία η οποία σκοπεύει να συνεχίσει την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού «Μπέλενε», σε απόσταση 250 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Σόφιας, ενώ έχει ανακοινώσει και την παράταση της ζωής του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Κοζλοντούι έως το 2030.
  • Η Ρουμανία, όπου η συμμετοχή της πυρηνικής ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος θα διπλασιαστεί, καθώς στο μοναδικό πυρηνικό σταθμό της χώρας «Τσέρνα Βόντα» θα προστεθεί ένας ακόμη αντιδραστήρας ισχύος 706 μεγαβάτ.
  • Στη Σλοβενία, η κυβέρνηση ανήγγειλε επίσημα ότι θα αυξήσει τα αποθέματα πυρηνικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ότι στα σχέδιά της εντάσσεται η κατασκευή νέας μονάδας ισχύος 1.000 μεγαβάτ στο πυρηνικό εργοστάσιο «Κρσκο».
  • Στην Τουρκία, που εκτός από γειτονική είναι και ιδιαίτερα σεισμογενής, ο σχεδιασμός αφορά 12 μονάδες ως το 2032. Εκπεφρασμένα σχέδια για κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων υπάρχουν στην Αλβανία, τα Σκόπια και την Κροατία.
«Εκτός της αυτής καθεαυτής επικινδυνότητας, το γεγονός ότι στις παραπάνω χώρες δεν υπάρχει παράδοση ασφαλούς διαχείρισης τόσο επικίνδυνων εγκαταστάσεων ή υπάρχει αρνητική παράδοση επεισοδίων και ατυχημάτων, δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό», αναφέρουν οι δύο βουλευτές και ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς αν εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση το ενδεχόμενο να ζητήσει την αυστηροποίηση του κοινοτικού κεκτημένου για την ασφαλή χρήση των πυρηνικών εγκαταστάσεων και της μεταφοράς των πυρηνικών αποβλήτων.

Επίσης, θα ζητήσει η κυβέρνηση να ζητήσει επιθεώρηση - λ.χ. από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας – των αντιδραστήρων που λειτουργούν στις γείτονες χώρες.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου