Μια γωνιά αφιερωμένη στην Ελλάδα, τον ευλογημένο τόπο που μας μεγάλωσε.Έναν παραδεισένιο τόπο που τον μετατρέπουν σε κόλαση. Φιλοξενώντας επιλεγμένα κείμενα άλλων ιστολογίων αλλά και δικές μας σκέψεις και προβληματισμούς, ενώνουμε και τη δική μας απλή φωνή με τη φωνή όσων συμπατριωτών μας αντιδρούν και αντιστέκονται στην καταστροφή της πατρίδας και του λαού μας. Μας πιάνει αλλεργία με τους προδότες πολιτικούς, με τους ξένους άρπαγες, με τους Γερμανούς νεο-κατακτητές, με τους αλλοδαπούς λαθρο-κατακτητές και γενικά με όλων των ειδών τις συμμορίες που λυμαίνονται τον τόπο μας. Θέλουμε πίσω την Ελλάδα μας. agiovasilema@gmail.com









Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Οι μνηστήρες της ΔΕΗ


Ταχύτερη  αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, εντός του 2011, εξετάζει η κυβέρνηση για  να  βρεθεί μέρος από τα 4 δισ. ευρώ που ζητά η Τρόικα, αλλά συναντά εμπόδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η επιτάχυνση του σχεδίου πώλησης του 10% ή του 17% της ΔΕΗ σε ιδιώτες. Η μείωση του ποσοστού συμμετοχής του
.
δημοσίου στο 34% επισήμως έχει προσδιοριστεί για το 2012 και προβλέπει τη διατήρηση του δημοσίου ελέγχου και του management.

Στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τουλάχιστο δύο επενδυτές. Πρόκειται για την  Ιταλική εταιρεία  ENEL  με  την  οποία  υπάρχει ήδη συμφωνία συνεργασίας για από κοινού επενδύσεις στα  Βαλκάνια, αλλά και τη  Γερμανική  RWE με την οποία στο παρελθόν είχε επιχειρηθεί –ανεπιτυχώς–   να υπάρξει συμφωνία για μονάδα  λιθάνθρακα.

Οι υπέρμαχοι μίας ταχύτερης κίνησης στο παζλ της ΔΕΗ αναφέρουν ότι η είσοδος επενδυτή έχει το πλεονέκτημα των –ενδεχομένως – καλύτερων επιδόσεων. Η πώληση πακέτων μέσω του ΧΑ προσκρούει στη χαμηλή σήμερα χρηματιστηριακή αξία που θα περιόριζε το όφελος στα 500 εκατ. ευρώ περίπου.

Το ποσό, συνεχίζουν τα ίδια στελέχη,  ούτε αντικατοπτρίζει την πραγματική αξία της ΔΕΗ ούτε είναι κοινωνικά επωφελές. Είναι ίσο με τα έσοδα που μπορούν να έρθουν στα κρατικά ταμεία μέσα σε μία «καλή» χρηματιστηριακά 5ετία μόνο από τα μερίσματα που σήμερα διασφαλίζει το δημόσιο.

Πριν γίνει οτιδήποτε  πρέπει να διευθετηθεί η απόφαση της Κομισιόν του 2008 που ζητά το 40% της λιγνιτικής παραγωγής να δοθεί σε τρίτους. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε επικοινωνία με τις Βρυξέλλες και η συναρμόδια υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη ανέφερε πρόσφατα ότι έχει  βρεθεί τρόπος.

Άφησε όμως να εννοηθεί ότι αυτό πρέπει να γίνει μετά την αποκρατικοποίηση διότι διαφορετικά  θα σημαίνει περαιτέρω μείωση της κερδοφορίας της ΔΕΗ, άρα περαιτέρω απαξίωση της μετοχής της αυτή τη χρονική στιγμή. Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, να πεισθούν οι Βρυξέλλες ότι η μείωση της  συμμετοχής του δημοσίου στη ΔΕΗ περιορίζει ή αναιρεί την ανάγκη μείωσης της λιγνιτικής παραγωγής, αφού θα υπάρξει και άλλος επενδυτής.

Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι αν κλείσει η διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. υπάρχει ένας παραπάνω λόγος επίσπευσης της διαδικασίας αποκρατικοποίησης. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν οι αντιρρήσεις της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, αλλά και η  αποτίμηση  και  αποζημίωση  της  επιχείρησης για το δικαίωμα  προαίρεσης αγοράς  του  30%   από την  ΔΕΠΑ. Επίσης  η  ΔΕΗ   εγείρει  από  το  2003  ακόμη  απαιτήσεις   για  την  αποζημίωση  της  για τα ασφαλιστικά δικαιώματα. 


Πηγή: www.capital.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου