Μια γωνιά αφιερωμένη στην Ελλάδα, τον ευλογημένο τόπο που μας μεγάλωσε.Έναν παραδεισένιο τόπο που τον μετατρέπουν σε κόλαση. Φιλοξενώντας επιλεγμένα κείμενα άλλων ιστολογίων αλλά και δικές μας σκέψεις και προβληματισμούς, ενώνουμε και τη δική μας απλή φωνή με τη φωνή όσων συμπατριωτών μας αντιδρούν και αντιστέκονται στην καταστροφή της πατρίδας και του λαού μας. Μας πιάνει αλλεργία με τους προδότες πολιτικούς, με τους ξένους άρπαγες, με τους Γερμανούς νεο-κατακτητές, με τους αλλοδαπούς λαθρο-κατακτητές και γενικά με όλων των ειδών τις συμμορίες που λυμαίνονται τον τόπο μας. Θέλουμε πίσω την Ελλάδα μας. agiovasilema@gmail.com









Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Τι θα γινόταν αν αποφασίζαμε ότι ΔΕΝ θέλουμε να ''σωθούμε''; Ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι το σχέδιο λιτότητας που μας έχει επιβάλει είναι βέβαιο ότι θα αποτύχει;

Τεχνητή "αναπνοή" στην ελληνική οικονομία από το ΔΝΤ

Loukas

Γράφει ο Λουκάς Δ. Συμπεράς


Άλλη μια ανάσα παίρνει η χώρα, καθώς σήμερα αναμένεται να εγκριθεί από το ΔΝΤ η καταβολή των τριών δισ. ευρώ που του αναλογούν στην 5η δόση του δανείου της τρόικας προς την Ελλάδα. Η νέα επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ επεσήμανε χθες, απευθυνόμενη στους δημοσιογράφους, ότι η αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, αποτελεί την πρώτη προτεραιότητά της, αν και δεν θέλησε να προκαταλάβει την απόφαση του ΔΝΤ, η οποία αναμένεται αργά απόψε.

Διεθνείς παρατηρητές επισημαίνουν ότι η οικονομική κρίση της Ελλάδας εντάσσεται στην ευρωπαϊκή κρίση και οποιοσδήποτε προσπαθήσει να την απομονώσει, πλανάται οικτρά. Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη και πρέπει να συνεχίσει να πορεύεται στους ρυθμούς αυτής. Το ενδεχόμενο σενάριο να επιστρέψει η χώρα στη δραχμή και ουσιαστικά να κηρύξει στάση πληρωμών στους δανειστές της, ήταν ορατό ή καλύτερα βέβαιο στην περίπτωση που δεν ψηφιζόταν από το ελληνικό Κοινοβούλιο το γνωστό πια σε όλους Μεσοπρόθεσμο.

Για μια χώρα σαν την Ελλάδα, που δεν διακρίνεται για την παραγωγική της υποδομή και εισάγει μέχρι και τις πατάτες, η επιστροφή στο παλιό της νόμισμα θα σήμαινε αυτομάτως και την επιστροφή της στη δεκαετία του '50. Και αυτό, γιατί η χώρα, βγαίνοντας στις
......
αγορές, δεν θα έβρισκε καμία χρηματοπιστωτική ανταπόκριση και η επιβίωσή της θα εξαρτιόταν αποκλειστικά από την εγχώρια παραγωγή της. Μία στάση πληρωμών προς τους δανειστές, αυτομάτως σημαίνει και στάση πληρωμών στους πολίτες της χώρας. Την επόμενη ακριβώς ημέρα, δεν θα καταβάλλονταν οι συντάξεις, οι μισθοί του δημοσίου και θα κατέρρεε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα.

Οι υποτιμήσεις που θα ακολουθούσαν, θα ήταν συνεχόμενες, χωρίς ωστόσο κανένα ουσιώδες αποτέλεσμα. Δικό της νόμισμα έχει η Αλβανία αλλά και η Ελβετία. Οι αγορές δεν καταλαβαίνουν από λαϊκισμούς, πλατείες και φανφάρες. Οι αγορές περιμένουν να δουν στη πράξη αποτελέσματα. Στη χώρα μας συνεχίζει να υπάρχει η γραφειοκρατία και να διοικεί ο σπάταλος κρατικός μηχανισμός.

Η αντίθετη άποψη

Σε κάθε σενάριο, πόσο μάλλον οικονομικό, υπάρχει πάντα και η αντίθετη άποψη. Στις 17 Ιουνίου 2011, ο Allen Mattich έγραψε ένα άρθρο στην αμερικανική "The Wall Street Journal", με τίτλο  «Κι αν οι Έλληνες αποφασίσουν ότι δεν θέλουν να σωθούν;». Τότε, ο κεντρικός πυρήνας της Ευρώπης, η Γερμανία, θα υποστεί τέτοια ζημία, που θα αναγκαστεί να διαγράψει μονομιάς ολόκληρο το ελληνικό χρέος! Τι θα συμβεί, όμως, αν η Γερμανία διαγράψει από ανάγκη ολόκληρο το ελληνικό χρέος; Τότε θα τεθεί ζήτημα αξιοπιστίας και ηθικής, μια και αυτομάτως το ίδιο με την Ελλάδα θα πράξουν και Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, με συνέπεια τη βέβαιη καταστροφή της Ευρωζώνης.
Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ναι μεν αντιμετωπίζουν αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας τους, όσον αφορά τη συνεχόμενη βοήθεια στην Ελλάδα, ωστόσο δεν εξηγούν γιατί το κάνουν. Ο Αμερικανός καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Barry Eichengreen, προειδοποιεί πως, είτε το θέλουμε είτε όχι, μια εθελοντική έξοδος της Ελλάδας από το «ευρώ» (πτώχευση) θα αποτελέσει τη «μητέρα όλων των οικονομικών κρίσεων».

Το μέλλον της Ευρωζώνης και τα συμφέροντα Γαλλίας και Γερμανίας κρίνονται καθαρά από τη στάση που θα κρατήσει η Ελλάδα στο μέλλον. Η Αργεντινή επέστρεψε σε ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης τρία χρόνια μετά την πτώχευση. Αντίθετα με τις σημερινές αποφάσεις και αν όλα πάνε κατ' ευχή, η Ελλάδα το 2016 θα βρεθεί σε επίπεδα ρυθμών ανάπτυξης που ήταν προ του 2008.

Δανειζόμαστε για να εξοφλούμε τόκους;
Σε συνέντευξη που έδωσε στην αυστριακή εφημερίδα WIENER ZEITUNG η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Maria Fekter την 1η Ιουνίου, αναφέρθηκε στην ελληνική οικονομική κρίση, καθώς και στα δανεικά χρήματα που της προσφέρουν οι χώρες της Ευρωζώνης. Στην ερώτηση πώς θα πειστούν οι Αυστριακοί πολίτες ώστε να δεχτούν να φύγει από τη χώρα τους μια νέα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, με αφοπλιστική ειλικρίνεια, απάντησε πως... αρκεί να τους εξηγήσουμε αυτό που πραγματικά συμβαίνει.
«Μέχρι στιγμής, έχουμε κερδίσει 19.000.000 ευρώ σε τόκους και δεν έχουμε χάσει ούτε ένα λεπτό. Δανείζουμε τα χρήματα μας, δεν τα χαρίζουμε. Στην περίπτωση που αφήσουμε και χρεοκοπήσουν κράτη όπως είναι η Ελλάδα, θα μας κοστίσει περισσότερο. Αυτομάτως, αυτό θα συνιστούσε ολοκληρωτική οικονομική και κοινωνική καταστροφή».

Που πραγματικά βαδίζουμε;
Κανείς ουσιαστικά δεν ξέρει. Την πραγματική διάσταση στο δράμα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, έδωσε στις αρχές Ιουνίου η αμερικανική εφημερίδα "The New York Times" μέσω των αποκαλύψεων της που ποτέ δεν διέψευσε η ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από την αρχή του έτους έχουν γίνει μια σειρά από μυστικές συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με κάποιους, ώστε να καταρτιστεί σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί κάποιο «κούρεμα». Δύο είναι τα άτομα που επεξεργάστηκαν το όλο σχέδιο και το παρουσίασαν στον Γ. Παπανδρέου. Ο πρώτος είναι ο Άγγλος Stuart Holland, ειδικός στα ευρωπαϊκά οικονομικά θέματα, πρώην υψηλόβαθµο στέλεχος του βρετανικού Εργατικού Κόµµατος, όπως επίσης επί µακρόν σύµβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο δεύτερος είναι Έλληνας και ονομάζεται Ιωάννης Βαρουφάκης. Είναι οικονομολόγος και... blogger στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα, ο κύριος Βαρουφάκης ήταν και ο λογογράφος του  Γ. Παπανδρέου από το 2004 έως το 2006.
Βλέποντας το σχέδιο των δύο, ο Έλληνας πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως το σχέδιο λιτότητας που μας έχει επιβάλει, θα αποτύχει (!) όπότε και άναψε το πράσινο φως στους δύο να το προωθήσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση!
Στο όλο σενάριο αντέδρασε ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, μια και θεώρησε ως απίθανο να εγκριθεί από τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το συγκεκριμένο σχέδιο.
Ο καθένας από εμάς μπορεί πια να αντιληφθεί το μέγεθος του αδιεξόδου στο οποίο έχει υποπέσει η χώρα, την ώρα που διαβάζει από μια έγκριτη και με μεγάλη ιστορία εφημερίδα, πως ο Έλληνας πρωθυπουργός παραδέχεται πως το σχέδιο λιτότητας που ο ίδιος έχει ψηφίσει είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα αποτύχει!
Τα σχόλια δικά σας...
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου