Μια γωνιά αφιερωμένη στην Ελλάδα, τον ευλογημένο τόπο που μας μεγάλωσε.Έναν παραδεισένιο τόπο που τον μετατρέπουν σε κόλαση. Φιλοξενώντας επιλεγμένα κείμενα άλλων ιστολογίων αλλά και δικές μας σκέψεις και προβληματισμούς, ενώνουμε και τη δική μας απλή φωνή με τη φωνή όσων συμπατριωτών μας αντιδρούν και αντιστέκονται στην καταστροφή της πατρίδας και του λαού μας. Μας πιάνει αλλεργία με τους προδότες πολιτικούς, με τους ξένους άρπαγες, με τους Γερμανούς νεο-κατακτητές, με τους αλλοδαπούς λαθρο-κατακτητές και γενικά με όλων των ειδών τις συμμορίες που λυμαίνονται τον τόπο μας. Θέλουμε πίσω την Ελλάδα μας. agiovasilema@gmail.com









Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Παγκόσμιο Σοκ και Δέος: Για πρώτη φορά από το 1946 υποβαθμίστηκε κατά μια βαθμίδα η πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ με αρνητική μάλιστα προοπτική

Η Standard&Poor’s «δάγκωσε» τις ΗΠΑ

Για χονδροειδές και ερασιτεχνικό λάθος μιλούν οι ΗΠΑ
Συναγερμός σήμανε χθες στις ΗΠΑ, αλλά και στην παγκόσμια αγορά, μετά την απόφαση του οίκου αξιολόγησης Standard&Poor’s να υποβαθμίσει για πρώτη φορά στην ιστορία της την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατά ένα βαθμό από ΑΑΑ σε ΑΑ+, με αρνητική μάλιστα προοπτική.
Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή του, ο οίκος Standard&Poor’s προχώρησε στην υποβάθμιση, λόγω των  προβλημάτων του χρέους και του ελλείμματος. Και αυτό γιατί το σχέδιο για τη μείωση του χρέους στον προϋπολογισμό κατά 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 10 χρόνια, όπως ψηφίστηκε από
...
 την αμερικανική Γερουσία της προηγούμενες μέρες δεν είναι αρκετό. 
"Η υποβάθμιση αντανακλά την άποψή μας ότι το σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής στο οποίο συμφώνησαν το Κογκρέσο και η κυβέρνηση υπολείπεται αυτού που, κατά την άποψή μας, θα ήταν αναγκαίο για να σταθεροποιηθεί η μεσοπρόθεσμη δυναμική του κυβερνητικού χρέους", ανέφερε ο S&P.
Οι δραματικές αυτές εξελίξεις στην οικονομία -όπως χαρακτηρίστηκε από ανταποκριτές ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων- δεν αποκλείεται να σημάνει και την  αύξηση του κόστους δανεισμού τόσο για την κυβέρνηση των ΗΠΑ όσο και για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.
Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατηγόρησε τον οίκο αξιολόγησης ότι έκανε ένα "χονδροειδές και ερασιτεχνικό" λάθος υπολογισμό, κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, στις προβλέψεις του για τον προϋπολογισμό της χώρας στην ανάλυσή του με την οποία αιτιολόγησε την υποβάθμιση του αξιόχρεου της. Δια στόματος εκπροσώπου του υπουργείου αναφέρθηκε χαρακτηριστικά: "Ένα λάθος υπολογισμός 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μιλάει από μόνο του".
Ενήμερος ο Ομπάμα
Σύμφωνα με ξένα πρακτορεία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρκα Ομπάμα, ήταν ενήμερος για την απόφαση του οίκου να υποβαθμίση την αξιολόγησή του για το χρέος των ΗΠΑ. Όπως μάλιστα υποστήριξε αξιωματούχος της διοίκησης, η είδηση αυτή δεν τον απέτρεψε από το να φύγει από το Λευκό Οίκο και να μεταβεί στο Καμπ Ντέιβιντ λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση του Standard & Poor's.
"Καθήκον της εταιρείας" η υποβάθμιση
Σε συνέντευξή του στο CNN, o πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης του S&P, Tζον Τσέιμπερς ανέφερε ότι η υποβάθμιση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν αυξανόταν γρηγορότερα το όριο του ομοσπονδιακού χρέους. Μεταξύ άλλων, είπε ότι "το πρώτο πράγμα που θα μπορούσε να είχε γίνει ήταν να αυξηθεί το όριο του χρέους έγκαιρα".
Ο επικεφαλής του S&P στον τομέα αξιολόγησης κρατικού χρέους, Ντέιβιντ Μπιρς, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς, ότι ήταν καθήκον της εταιρείας του να πάρει αυτή τη "δύσκολη και αμφιλεγόμενη" απόφαση, ενώ πρόσθεσε ότι "παίρνουμε τις ευθύνες μας πολύ σοβαρά και αν στο τέλος της ανάλυσής μας η επιτροπή καταλήξει ότι μία αξιολόγηση δεν βρίσκεται εκεί που πιστεύουμε ότι πρέπει να βρίσκεται, είναι καθήκον μας να πάρουμε αυτήν την απόφαση". Μάλιστα ο Ντέιβιντ Μπιρς παραδέχθηκε ότι η απόφαση του οίκου αξιολόγησης επηρεάστηκε από την αλλαγή στις "πολιτικές δυνάμεις" της Ουάσιγκτον, κάτι που εμπόδισε τα μέλη του Κογκρέσου να εγκρίνουν ένα πιο περιεκτικό σχέδιο για την μείωση του ελλείματος.
Εκπρόσωποι του τραπεζικού τομέα πάντως, υποστήριζαν μετά τις ανακοινώσεις πως "τίποτα δεν θα αλλάξει σχετικά με τα κρατικά ομόλογα και άλλα ομόλογα που εκδίδονται από το κράτος ή έχουν την εγγύηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, κυβερνητικών υπηρεσιών και οντοτήτων που χρηματοδοτούνται από το κράτος".
Επίσης, εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) δήλωσε ότι η απόφαση του οίκου δεν θα  επηρεάσει σε τίποτε τις ενέργειες της χώρας σε ό,τι αφορά τις αγορές και τις πωλήσεις κρατικών ομολόγων, διαμέσου των οποίων ασκεί νομισματική πολιτική.
Την ίδια στιγμή, τα αμερικανικά ομόλογα, τα οποία άλλοτε αποτελούσαν την αδιαμφισβήτητα ασφαλέστερη επένδυση σε διεθνές επίπεδο, αξιολογούνται πλέον χαμηλότερα από τα ομόλογα που εκδίδονται από χώρες όπως η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και ο Καναδάς.
 Η προοπτική για την αξιολόγηση του αμερικανικού χρέους είναι αρνητική, ανέφερε ο S&P σε ανακοινωθέν του, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανή και νέα υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ μέσα στους επόμενους 12 ως 18 μήνες.
 
(Πηγή: BBC, Reuters, CNN, ΑΠΕ)

(Agiovasilema: Θα παραθέσουμε πάλι μια παράγραφο από το μέσον του κειμένου:
Ενήμερος ο Ομπάμα
Σύμφωνα με ξένα πρακτορεία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρκα Ομπάμα, ήταν ενήμερος για την απόφαση του οίκου να υποβαθμίση την αξιολόγησή του για το χρέος των ΗΠΑ. Όπως μάλιστα υποστήριξε αξιωματούχος της διοίκησης, η είδηση αυτή δεν τον απέτρεψε από το να φύγει από το Λευκό Οίκο και να μεταβεί στο Καμπ Ντέιβιντ λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση του Standard & Poor's.
Ήταν ενήμερος λοιπόν ο Ομπάμιας, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να πάει διακοπές. Σας θυμίζει κάτι/κάποιον?????)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου