Μια γωνιά αφιερωμένη στην Ελλάδα, τον ευλογημένο τόπο που μας μεγάλωσε.Έναν παραδεισένιο τόπο που τον μετατρέπουν σε κόλαση. Φιλοξενώντας επιλεγμένα κείμενα άλλων ιστολογίων αλλά και δικές μας σκέψεις και προβληματισμούς, ενώνουμε και τη δική μας απλή φωνή με τη φωνή όσων συμπατριωτών μας αντιδρούν και αντιστέκονται στην καταστροφή της πατρίδας και του λαού μας. Μας πιάνει αλλεργία με τους προδότες πολιτικούς, με τους ξένους άρπαγες, με τους Γερμανούς νεο-κατακτητές, με τους αλλοδαπούς λαθρο-κατακτητές και γενικά με όλων των ειδών τις συμμορίες που λυμαίνονται τον τόπο μας. Θέλουμε πίσω την Ελλάδα μας. agiovasilema@gmail.com









Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Γιάννης Σμπώκος: ο γιος του βοσκού που λάτρεψε την εξουσία> Ποιος είναι ο "κολλητός" του Άκη, που μάσαγε τα εκατομμύρια (μας), σαν να ήταν στραγάλια...







Σύμφωνα με πληροφορίες της Ιωάννας Μάνδρου συνελήφθη ο Γιάννης Σμπώκος, στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου και πρώην Γραμματέας Εξοπλισμών.
Για το ποιος είναι ο Γιάννης Σμπώκος το ρεπορτάζ της Γιάννας Παπαδάκου που ακολουθεί:
Από την «παλιά και στενή συνεργασία» στις απειλές και στις ικεσίες... Μία φράση καταγράφει ότι ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος επιμένει πως ο πρώην συνεργάτης του Γιάννης Σμπώκος του χρωστάει 900.000 ευρώ από την παλιά τους «συνεργασία» για τα εξοπλιστικά. Σε συγκεκριμένη σελίδα μάλιστα ξεκαθαρίζει και πότε έγινε αυτή η «συνεργασία» λέγοντας: «Η άρνηση αποδέσμευσης και εκκαθάρισης της παλιάς μας συνεργασίας 97-98-99-2000-2004 είναι καταστροφή για εμένα... ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ θέλουν τα λεφτά τους πίσω... με απειλούν... εάν δεν μου φέρεις και σήμερα λεπτά είμαι υποχρεωμένος να παραπέμψω 2-3 τους πιο πιεστικούς σε σένα...».
Ο ίδιος ο πρώην στενός συνεργάτης του όμως δηλώνει την έκπληξή του για όσα διαβάζει στις σημειώσεις του πρώην υπουργού. Ο 61χρονος πολιτικός
...
μηχανικός χαρακτηρίζει τις σημειώσεις «πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Ψάχνομαι» λέει «δεν μπορώ να καταλάβω» συμπληρώνει.


Αλλος Ακης μετά το «Four Seasons»
Ο άλλοτε φίλος και κολλητός, ο επί τρία χρόνια (1997-2000) γενικός διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Αμυνας, ο οποίος καυχιέται στο βιογραφικό του ότι υλοποίησε το μεγαλύτερο πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες, φαίνεται σήμερα να εύχεται να μην είχε ποτέ περάσει από αυτή τη θέση, αλλά και από το υπουργείο. Οπως ο ίδιος επιμένει: «Εχω βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα, παρ' ότι τα τελευταία χρόνια δεν είχα καλές σχέσεις με τον πρώην υπουργό... Εχω κόψει κάθε επαφή και η ρήξη των σχέσεών μας άρχισε σιγά-σιγά μετά τον δεύτερο γάμο του...».
Οπως εκμυστηρεύεται στους κολλητούς του φίλους ο κ. Σμπώκος, «όταν παρέλαβα από τον πρώην υπουργό την πρόσκλησή του για τον γάμο του με την κυρία Σταμάτη στο Παρίσι και στο "Four Seasons", το 2003, κατάλαβα ότι είχα να κάνω με έναν άλλον άνθρωπο από αυτόν που ήξερα...».
Ο κ. Σμπώκος αρνείται παράλληλα τα περί ιδιοκτησίας του πολυτελούς ξενοδοχείου στην Κρήτη. Υποστηρίζει ότι «ο ιδιοκτήτης Σμπώκος, που έχει το συγκεκριμένο ξενοδοχείο στην Ελούντα, δεν έχει καμία σχέση μαζί μου και είναι απλή συνωνυμία...». Δεν αρνείται όμως ότι πράγματι μάθαινε όσα του καταμαρτυρούσε τον τελευταίο χρόνο ο πρώην υπουργός. Εχει παραδεχτεί και το επεισόδιο με την εξαδέλφη και υπάλληλο του γραφείου τού πρώην υπουργού, η οποία ζήτησε να δει τον ίδιο τον κ. Σμπώκο στο σπίτι του.
Αποφασίστηκε από τον Α. Τσοχατζόπουλο να σταλεί άνθρωπος της εμπιστοσύνης του στο σπίτι του πρώην φίλου και συνεργάτη του για δύο λόγους: ο πρώτος ήταν ότι εκείνος δεν απαντούσε στις κλήσεις του πρώην υπουργού. Ο δεύτερος ότι είχε διαρρεύσει δημοσίευμα με την απολογία Σμπώκου ενώπιον της εισαγγελέως για το σκάνδαλο των υποβρυχίων και εκείνος εμφανιζόταν αποστασιοποιημένος από την παραγγελία και την προμήθεια από τη γερμανική εταιρεία! Ο κ. Σμπώκος, όταν η εξαδέλφη χτύπησε το κουδούνι, δεν εμφανίστηκε και ζήτησε να μην τον ενοχλήσουν ποτέ ξανά...
Τότε η εξαδέλφη έκανε μια γραπτή αναφορά για το άδοξο τέλος της επίσκεψής της. Και αυτή περιέχεται στο αρχείο του πρώην υπουργού. Ο γραφικός χαρακτήρας είναι της γυναίκας που έστειλε ο πρώην υπουργός και το περιεχόμενο πολύ αποκαλυπτικό. Αναφέρει επί λέξει: «Ο κύριος απαγορεύει οποιαδήποτε παραλαβή αλληλογραφίας, επιστολών και φακέλων λέγοντας ότι υπάρχουν προβλήματα στην οικογένειά του, κλείνοντάς μου την πόρτα στα μούτρα... Την επομένη ημέρα πηγαίνοντας στον δρόμο του και τελείως συμπτωματικά πέφτω στον ίδιο, ο οποίος είπε: "Γιατί με ενοχλείς και την οικογένειά μου και εμένα παρακολουθώντας με... Κακώς σε μπλέξανε σε αυτό το βρόμικο παιχνίδι. Εσύ είσαι σοβαρός άνθρωπος και εγώ σε εκτιμώ και σε αγαπώ, γι' αυτό αποσύρσου και μην ασχολείσαι άλλο...».


Εδινε χρήματα στον πρώην υπουργό
Και όμως, άνθρωποι του περιβάλλοντος Σμπώκου επιμένουν ότι υπήρχε διάστημα που εκείνος βοηθούσε οικονομικά τον πρώην υπουργό. Η βοήθεια σταμάτησε άδοξα, όταν εκείνος έμαθε για τον πολυτελή βίο και τις αγορές της συζύγου, με την οποία εκείνος δεν είχε καλές σχέσεις. Ο πρώην υπουργός, από την άλλη πλευρά, επιμένει - όπως φαίνεται μέσα από τις σημειώσεις του (τον Αύγουστο του 2011) - απευθυνόμενος στον άλλοτε φίλο του:
«Εδώ και μήνες υπόσχεσαι ότι θα με περιμένουν αποστολές από τις επιστροφές στο ένα και το άλλο σημείο... Ξέρουμε και οι δύο τι χρειάζεται και από που στείλαμε με σένα έξω. Μου είπες ότι οι άνθρωποι που έβαλαν τις υπογραφές τους εύχονται να τελειώσουν γρήγορα οι εμπλοκές από τη Δικαιοσύνη και να έρθουμε να τα πάρουμε και να τους απαλλάξουμε... Πριν από δύο χρόνια πρότεινα αποδέσμευση της συνεργασίας... Η μη επιστροφή από το 2010 των 900.000 ευρώ, που είχαν εγκρίθηκε από τους δικούς σου αρχές 2010, ήταν μεγάλη ζημιά για μένα...».
Ποιος είναι όμως ο Γιάννης Σμπώκος ο οποίος αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη με μίζες; Επιμένει ότι η αναφορά του ονόματός του και στη γερμανική δικογραφία (τον χαρακτηρίζουν ως «τον μικρό μας φίλο») και η εναντίον του απαγγελία κατηγορίας για δωροληψία και ξέπλυμα «δεν βασίζονται σε απτά στοιχεία». Ακόμη και το έγγραφο των Γερμανών, στο οποίο φαίνεται ότι στέλεχος της προμηθεύτριας εταιρείας έψαχνε να του βρει δουλειά όταν το 2000 έχασε την έδρα του από το Εκλογοδικείο παρ' ότι είχε εκλεγεί βουλευτής Ρεθύμνου, το αποδίδει «στο ότι οι Γερμανοί εκτίμησαν τις ικανότητές μου και όχι τη στενή σχέση μαζί τους».


Από τους σεισμούς στους εξοπλισμούς
Ο κ. Ι. Σμπώκος γεννήθηκε το 1951 στα Ανώγεια της Κρήτης και εκεί περνά και σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του. Ο ίδιος διηγείται ένα επεισόδιο, όταν ήταν 5 χρόνων και τον έστειλαν να πάει φαγητό στον βοσκό πατέρα του και στους άλλους βοσκούς. «Τουλάχιστον δέκα ώρες, μέσα στη νύχτα, πάνω σε ένα γαϊδούρι στα κακοτράχαλα βουνά. "Μη φοβηθείς" μου είπαν "θα σταματήσεις όπου σταματήσει το γαϊδούρι". Από τότε δεν ξαναφοβήθηκα ποτέ...».
Είναι πολιτικός μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και παντρεμένος επίσης με πολιτικό μηχανικό, με την οποία απόκτησαν δύο παιδιά. Στη διάρκεια της χούντας φυλακίστηκε. Διακεκριμένο στέλεχος του ΠαΣοΚ επί Ανδρέα Παπανδρέου, διετέλεσε γραμματέας της Οργάνωσης Πολιτικών Μηχανικών του ΠαΣοΚ (1982-1983), μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος (1994), μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας (1996-1999) και πρώτος γενικός διευθυντής του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) το 1983-1989, καθώς και γενικός γραμματέας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος (1993-1996).
Το 1997 έγινε γενικός διευθυντής Εξοπλισμών, θέση μοιραία όπως αποδείχτηκε από την ιστορία. Μέχρι και πρόσφατα είχε πολύ στενές σχέσεις και με την πολιτική ηγεσία του ΠαΣοΚ. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του πρώην υπουργού, ο ίδιος «ο ΓΑΠ τον καθάρισε στη Δικαιοσύνη», κάτι που ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου