Μια γωνιά αφιερωμένη στην Ελλάδα, τον ευλογημένο τόπο που μας μεγάλωσε.Έναν παραδεισένιο τόπο που τον μετατρέπουν σε κόλαση. Φιλοξενώντας επιλεγμένα κείμενα άλλων ιστολογίων αλλά και δικές μας σκέψεις και προβληματισμούς, ενώνουμε και τη δική μας απλή φωνή με τη φωνή όσων συμπατριωτών μας αντιδρούν και αντιστέκονται στην καταστροφή της πατρίδας και του λαού μας. Μας πιάνει αλλεργία με τους προδότες πολιτικούς, με τους ξένους άρπαγες, με τους Γερμανούς νεο-κατακτητές, με τους αλλοδαπούς λαθρο-κατακτητές και γενικά με όλων των ειδών τις συμμορίες που λυμαίνονται τον τόπο μας. Θέλουμε πίσω την Ελλάδα μας. agiovasilema@gmail.com









Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Τοξικά προϊόντα σε ενδύματα μεγάλων εταιρειών εντόπισε η Greenpeace. Ύποπτες ουσίες που ενδέχεται να προκαλούν καρκίνους.

 

 
Υποπτες χημικές ουσίες που ενδέχεται να προκαλούν καρκίνους και ορμονικές διαταραχές εντοπίσθηκαν σε προϊόντα μεγάλων κατασκευαστών ενδυμάτων, ανακοίνωσε η Greenpeace σήμερα στο Παρίσι. Ανάμεσα στις μάρκες που αναφέρθηκαν από τη μη κυβερνητική οργάνωση είναι οι Zara, Calvin Klein, Levi's και Li Ning.

Η Greenpeace αγόρασε το 2012 δείγματα ενδυμάτων από είκοσι μάρκες, τα οποία πωλούνται σε 29 χώρες και περιφέρειες του κόσμου. Πρόκειται για παντελόνια, μπλουζάκια, εσώρουχα και φορέματα κατασκευασμένα κυρίως στην Κίνα και σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες. Στη συνέχεια υπέβαλε τα υφάσματα σε αναλύσεις.

«Περίπου στα δύο τρίτα των 141 δειγμάτων εντοπίσθηκαν αιθοξυλιωμένες εννεϋλοφαινόλες (NPE)», ανακοίνωσε η Greenpeace. Μερικά ρούχα έφεραν εξάλλου φθαλάτες ή βαφές που περιείχαν καρκινογόνες αμίνες.

Οι αιθοξυλιωμένες εννεϋλοφαινόλες (NPE) είναι χημικά προϊόντα που
...
χρησιμοποιούνται συχνά ως απορρυπαντικά σε πολλές βιομηχανικές διαδικασίες και στην παραγωγή φυσικών και συνθετικών υφασμάτων.

Στους υπονόμους διασπώνται σε νονυλφενόλη (NP), ένα πολύ τοξικό υποπροϊόν που αναστέλλει στον οργανισμό την παραγωγή των ορμονών.

Οι μάρκες που βρίσκονται υπό κατηγορία «είναι τεράστιοι παίκτες στη βιομηχανία της μόδας—μόνον η Zara παράγει 850 εκατομμύρια ενδύματα το χρόνο. Μπορεί κανείς να φανταστεί την έκταση του χημικού αποτυπώματος που αφήνει στον πλανήτη,
ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα όπου κατασκευάζονται πολλά απ' αυτά τα προϊόντα», υπογράμμισε η Λι Γιφάνγκ της Greenpeace.

Το 2011, η Greenpeace είχε δώσει στη δημοσιότητα δύο αναφορές με τίτλο «Dirty Laundry» (Άπλυτα) και «Dirty Laundry 2», που έδειχναν πως οι προμηθευτές των μεγάλων ομίλων υφαντουργίας δηλητηριάζουν το νερό ορισμένων κινεζικών ποταμών
με τα απόβλητά τους, αυτές τις χημικές ουσίες οι οποίες εντοπίζονται επίσης στις ίνες των προϊόντων που πωλούν.
http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4769195

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου