Μια γωνιά αφιερωμένη στην Ελλάδα, τον ευλογημένο τόπο που μας μεγάλωσε.Έναν παραδεισένιο τόπο που τον μετατρέπουν σε κόλαση. Φιλοξενώντας επιλεγμένα κείμενα άλλων ιστολογίων αλλά και δικές μας σκέψεις και προβληματισμούς, ενώνουμε και τη δική μας απλή φωνή με τη φωνή όσων συμπατριωτών μας αντιδρούν και αντιστέκονται στην καταστροφή της πατρίδας και του λαού μας. Μας πιάνει αλλεργία με τους προδότες πολιτικούς, με τους ξένους άρπαγες, με τους Γερμανούς νεο-κατακτητές, με τους αλλοδαπούς λαθρο-κατακτητές και γενικά με όλων των ειδών τις συμμορίες που λυμαίνονται τον τόπο μας. Θέλουμε πίσω την Ελλάδα μας. agiovasilema@gmail.com









Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Ακατάλληλα σχολικά κτήρια σε μια χώρα που σείεται συνεχώς απο τους σεισμούς. Ο Άκης Τσελέντης δηλώνει πως αν -λόγω της κρατικής αδιαφορίας- χαθεί έστω κάποιο παιδί απο σεισμό θα προσφύγει στον εισαγγελέα!

Ένα μέρος απο τα μαύρα μας τα χάλια...
 


Παρά τις έντονες προειδοποιήσεις των σεισμολόγων και των άλλων επιστημόνων , ότι σε περίπτωση σεισμού θα έχουμε πρόβλημα στα δημόσια (τουλάχιστον) κτίρια , η πολιτεία συνεχίζει να κωφεύει. Μάλιστα ένα μέρος τους είναι σχολεία που συνεχίζουν να φοιτούν μαθητές . Εντονώτατο ήταν το σχόλιο του σεισμολόγου κ. Ακη Τσελέντη σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης , ότι σε περίπτωση μεγάλου σεισμού άν έχουμε απώλεια έστω και ενός παιδιού θα προσφύγει κατά παντός υπευθύνου στον εισαγγελέα. Είναι εγκληματική αμέλεια σε μία χώρα που κατέχει την πρώτη θεση στην σεισμικότητα της Ευρώπης , το επίσημο κράτος να αδιαφορεί για την θωράκιση των πολιτών του . Διαβάστε το ρεπορτάζ που ακολουθεί και βγάλτε τα συμπεράσματά σας, Και αυτό μόνο στην Κρήτη. Φανταστείτε στην υπόλοιπη Ελλάδα...

Δέκα εννιά σχολικά κτήρια του Ηρακλείου κινδυνεύουν με κατάρρευση σε περίπτωση σεισμού! Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η εκδήλωση με θέμα «Αντισεισμική Θωράκιση Κατασκευών, Σύγχρονες και Ασφαλείς Υποδομές – Έργα Σχολικής και Λαϊκής Στέγης» που διοργάνωσε το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου μαζί με την Ένωση Γονέων Μαθητών του Δήμου Ηρακλείου.

Τα σχολεία αυτά είναι :

*Το 12ο Νηπιαγωγείο, στην οδό Ναβαρίνου 25 στη Φορτέτσα, που είναι διατηρητέο προ του 1955.

*Το λεγόμενο Ανωγειανό σχολείο, στη Λεωφόρο Καλοκαιρινού 197, στο οποίο συστεγάζονται, το 21ο Νηπιαγωγείο και τα συγχωνευμένα 1ο και 3ο Δημοτικά Σχολεία.

* Το 53ο Νηπιαγωγείο στις Εργατικές Κατοικίες του Μπεντεβή, το οποίο στεγάζεται σε προκάτ κατασκευή στην αυλή του 5ου Δημοτικού Σχολείου.

*Το Νηπιαγωγείο Σταυρακίων το οποίο στεγάζεται στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Σταυρακίων.

* Το Νηπιαγωγείο Κάτω Ασιτών, που συστεγάζεται με το Δημοτικό Σχολείο σε
ένα κτήριο του 1959 το οποίο δεν έχει άδεια.

*Το 11ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου στη Χρυσοπηγή το οποίο στεγάζεται σε ένα κτήριο του 1927 κατά πληροφορίες που έχει κτιστεί χωρίς άδεια.

*Το 16ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, στην οδό Πλούτωνος 30, το οποίο στεγάζεται σε ένα κτήριο κατασκευασμένο το 1965.

*Το 19ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, στη λεωφόρο Κνωσού 236, στον Άγιο Ιωάννη, το οποίο φιλοξενεί και το 13ο Νηπιαγωγείο σε ένα κτήριο χωρίς άδεια.

* Το 23ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου στις Πατέλες, με το οποίο συστεγάζονται το 26ο και το 31ο Νηπιαγωγείο.

* Το κτήριο του 5ου Γυμνασίου και του 11ου Λυκείου Ηρακλείου στην οδό Παπαπέτρου Γαβαλά, το οποίο δεν έχει άδεια.

Τα συμπεράσματα της εκδήλωσης διαμορφώθηκαν σε έκθεση την οποία αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Οικοδόμων κατέθεσε σήμερα στο Δήμαρχο Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη και το Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γιώργο Δεικτάκη. Η έκθεση συνοδεύεται και από καταγγελίες σχετικά με την αντιμετώπιση που είχαν οι διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση των σχολείων των παιδιών τους γονείς από τους εκπροσώπους των αρμοδίων αρχών.

Έτσι, αναφέρεται η περίπτωση του κτηρίου του 5ου Γυμνασίου και του 11ου Λυκείου των οποίων η διεύθυνση απέστειλε έγγραφο στο Δήμο ζητώντας να στείλουν από τις υπηρεσίες άνθρωπο για έλεγχο του σχολείου. Η επίσημη απάντηση του αντιδημάρχου παιδείας ήταν δεν μπορεί να γίνει δεκτό το αίτημα και να ψάξουν να βρουν δικό τους μηχανικό για να γίνει έλεγχος.

Στο 5ο Γυμνάσιο 130 μαθητές κάνουν μάθημα στην αποθήκη του σχολείου χωρίς φως, με την πόρτα να ανοίγει προς τα μέσα, στην πολλαπλών και στο φυλάκιο του σχολικού φύλακα. Έφεραν 2 λυόμενες από το λιμάνι αλλά ίσα ίσα που τις έφεραν χωρίς να έχουν ακόμη μεταφερθεί τα παιδιά.

Για το 3ο ΕΠΑΛ Αλικαρνασσού αναφέρεται ότι το κτήριο είναι ακατάλληλο. Σημειωτέον, αναφέρεται, το κτήριο ανήκει στο Τμήμα Ανατολικής κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου και ο δήμος πληρώνει ενοίκιο 5000 ευρώ το μήνα. Η εκτίμηση που γίνεται στο επιχειρησιακό τετραετές πρόγραμμα του Δήμου Ηρακλείου, ευθέως μιλά για θύματα σε περίπτωση σεισμού!

Αδιαφορία καταγγέλλεται και για το γεγονός ότι δεκάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες του Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στον Αϊ Γιάννη το Χωστό είναι σε κοντέινερ, χωρίς στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.

Μετά την εκδήλωση, αναφέρουν οι διοργανωτές, κινητοποιήθηκαν αρκετοί σύλλογοι γονέων και έφεραν στην επιφάνεια σωρεία προβλημάτων στατικής επικινδυνότητας. Αναφέρονται ιδιαίτερα τα σχολεία:

*ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΕΙΟ: Καθυστέρηση στην ολοκλήρωση αναστήλωσης του παρά τις υποσχέσεις του Δημάρχου.

*3ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Ξαφνικά, αναφέρεται έβγαλαν...ακατάλληλο το Νηπιαγωγείο (Μπιζανίου 11 στο κέντρο Ηρακλείου οδός 1821,στο τελευταίο στενάκι πριν τα φανάρια με Αγίου Μηνά αριστερά). Οι γονείς καταγγέλλουν μεθοδεύσεις.

*ΔΗΜΟΤΙΚΟ – ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΑΥΡΑΚΙΩΝ

Η κατάσταση έχει ως εξής :

- Τα δύο σχολεία τεσσάρων αιθουσών στεγάζονται σ' ένα κτίριο κατασκευής του 1930, στατικά ανεπαρκές με έντονη υγρασία.

- Παρουσιάζει μεγάλη υψομετρική διαφορά η αυλή από τον δρόμο (περίπου 10 σκαλοπάτια) με αποτέλεσμα σε περίπτωση σεισμού να υπάρξουν θύματα.

- Οι αίθουσες μικρές, ακατάλληλες, μη λειτουργικές. Για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών χρησιμοποιείται ως αίθουσα και μια αποθήκη δίπλα στον καυστήρα.

- Δεν υπάρχει στεγασμένος κοινόχρηστος χώρος, τύπου αίθουσας πολλαπλών ή έστω ένας υποτυπώδες χώρος συνάθροισης των παιδιών κατά τα διαλείμματα.

- Ανύπαρκτος ο εξοπλισμός των σχολείων, όπως καρεκλάκια, τραπεζάκια, μικροέπιπλα, κρεμάστρες, κ.λ.π.

Τα συγκεκριμένα σχολεία παρουσιάζουν μαθητική αύξηση ως αποτέλεσμα της πληθυσμιακής ανάπτυξης της περιοχής. Κάθε σκέψη για μεταφορά των μαθητών σε παραπλήσια σχολεία (π.χ. Βουτών) είναι απορριπτέα γιατί είναι αβάσιμη και εκ του πονηρού.

*33ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Κτιριακά προβλήματα Δεν είναι γνωστά περισσότερα.

*1ο – 3ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΓΑΖΙΟΥ: Στατικό – λειτουργικό πρόβλημα των 1ου και 3ου Νηπιαγωγείου Γαζίου (συστεγαζόμενα) που βρίσκονται στην οδό Γ. Ξενοπούλου 7 και μίας αίθουσας ισογείου των ίδιων σχολείων ενοικιαζόμενη στην οδό Γ. Δροσίνη 11 στο Γάζι.

*ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Από τους 20 δημοτικούς σταθμούς στο Δήμο Ηρακλείου, οι 15 είναι ιδιόκτητοι και 5 ενοικιαζόμενοι (Ι', ΙΑ', Θ', Παράρτημα Μητέρα, Κυπαρισσίου). Τα 5 αυτά κτήρια αυτά είναι ανεπαρκή, δεν πληρούν ούτε τις προϋποθέσεις υγιεινής, πυρασφάλειας και αντισεισμικότητας, ενώ υπάρχει σταθμός που λειτουργεί σε όροφο πολυκατοικίας, χωρίς αυλή.

Η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου, σημειώνεται, είχε εκπονήσει το 2008 ένα ελάχιστο πρόγραμμα στατικής ενίσχυσης των σχολικών συγκροτημάτων του Νομού. Το πρόγραμμα αυτό επικαιροποιήθηκε το 2010. Είναι δηλαδή επίκαιρο το πρόγραμμα, αλλά και το κόστος υλοποίησής του.

Στο Δήμο Ηρακλείου, με στοιχεία του τμήματος δημοτικής περιουσίας του Δήμου για το οικονομικό έτος 2013, μισθώνονται κτίρια που στεγάζουν 84 σχολεία (12 Δημοτικά, 71 Νηπιαγωγεία, 1ο ΕΠΑΛ Αλ/σσού). Το συνολικό ετήσιο κόστος ενοικίων ανέρχεται στα 322.810,92 ευρώ. Με το ποσό αυτό σ' ένα χρόνο θα είχε ήδη γίνει ο στατικός έλεγχος των σχολικών μονάδων.
 
http://earthquake-now.blogspot.gr/2014/02/blog-post_14.html
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου