Μια γωνιά αφιερωμένη στην Ελλάδα, τον ευλογημένο τόπο που μας μεγάλωσε.Έναν παραδεισένιο τόπο που τον μετατρέπουν σε κόλαση. Φιλοξενώντας επιλεγμένα κείμενα άλλων ιστολογίων αλλά και δικές μας σκέψεις και προβληματισμούς, ενώνουμε και τη δική μας απλή φωνή με τη φωνή όσων συμπατριωτών μας αντιδρούν και αντιστέκονται στην καταστροφή της πατρίδας και του λαού μας. Μας πιάνει αλλεργία με τους προδότες πολιτικούς, με τους ξένους άρπαγες, με τους Γερμανούς νεο-κατακτητές, με τους αλλοδαπούς λαθρο-κατακτητές και γενικά με όλων των ειδών τις συμμορίες που λυμαίνονται τον τόπο μας. Θέλουμε πίσω την Ελλάδα μας. agiovasilema@gmail.com









Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

BBC: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΣΥΝΙΣΤΑ ΕΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΕΙΡΑΜΑ – – ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΗΜΗΣ «ΕΞΟΔΟΥ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ»

 

krisi


Επιχειρώντας μια σύντομη αποτίμηση της κατάστασης στην Ελλάδα ο συντάκτης ευρωπαϊκών θεμάτων του BBC Γκάβιν Χιούιτ αναφέρει πως η Ελλάδα παραμένει το οικονομικό πείραμα στο εργαστήριο της Ευρώπης.
Αρχικά επισημαίνει πως η χώρα Ελλάδα έχει τώρα τους υποστηρικτές της. Η ανταγωνιστικότητα έχει αυξηθεί, το έλλειμμα μειώθηκε, σημειώθηκε πρωτογενές πλεόνασμα, οι αγορές δείχνουν ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες, ενδέχεται να υπάρχει ανάπτυξη της τάξης του 0,6%. Ο πρωθυπουργός Σαμαράς μιλά για μια «νέα Ελλάδα»
Σίγουρα έχει ένα δίκιο, ωστόσο, προσθέτει το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του BBC, «όλα αυτά έχουν αγοραστεί με όλο και πιο βαθιά ανισότητα και φτώχεια».
Γίνεται κατ’ αρχάς αναφορά στην απεργία της Τετάρτης, την 36η από το 2010 σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς. Μετά ο συντάκτης σχολιάζει ότι ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες μιλούν για τέλος της κρίσης, ένας σημαντικός αριθμός εκθέσεων μαρτυρά το αντίθετο (περίπτωση Caritas).
Σημειώνεται ότι το εισόδημα του 44% των Ελλήνων έπεσε κάτω από το όριο της φτώχειας και το ένα τέταρτο του πληθυσμού κινδυνεύει από τη φτώχεια. Η ανεργία παραμένει πεισματικά κοντά στο 28% και οι εργαζόμενοι είναι τώρα λιγότεροι από ό,τι τα τελευταία 33 χρόνια.
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση εξήγγειλε νέα μέτρα λιτότητας και την απόλυση 11.000 δημοσίων υπαλλήλων. Το χρέος βρίσκεται στο μη βιώσιμο 175% του ΑΕΠ και ο στόχος για το χρέος είναι 124% του ΑΕΠ έως το 2020.
Κατά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συνεχίζει ο κ. Χιούιτ, μπορεί να χρειαστεί μια τρίτη διάσωση «και καμία αναδιάρθρωση χρέους δεν έρχεται χωρίς τίμημα».
Ο συντάκτης καταλήγει σχολιάζοντας ότι το ελληνικό πείραμα είναι άνευ προηγουμένου στη σύγχρονη ιστορία. «Δεν πρέπει να παραγνωριστούν ή να υποβαθμιστούν τα βελτιωμένα στατιστικά στοιχεία, το ίδιο όμως ισχύει για τους νεόπτωχους, τη χαμένη γενιά, τους χιλιάδες Έλληνες που μετανάστευσαν στην Αυστραλία και τον Καναδά. Και αυτό επίσης είναι κομμάτι της ελληνικής υπόθεσης».
Σε άρθρο του, με τίτλο: «Η ανάκαμψη της Ελλάδας είναι εκπληκτική», ο σχολιαστής του πρακτορείου Ρόιτερ Ούγκο Ντίξον, τονίζει ότι στη χώρα συμβαίνει μία εκπληκτική χρηματοοικονομική ανάκαμψη. «Πριν από δύο χρόνια, η χώρα φαινόταν να οδηγείται σε άτακτη χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ. Τώρα, είναι πολύ κοντά στην επιστροφή της στην αγορά ομολόγων με την έκδοση 5ετών ομολόγων ύψους 2 δις. ευρώ» τονίζει ο αρθρογράφος.
Δημοσίευμά της εφημερίδας Wall Street Journal αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει προγραμματίσει για σήμερα την έκδοση ομολόγων, επικαλούμενη δύο πηγές που έχουν γνώση του θέματος. Το ύψος της έκδοσης θα είναι πιθανότατα περίπου 2 δισ. ευρώ και η διάρκεια των ομολόγων 5ετής, εφόσον οι συνθήκες της αγοράς παραμείνουν ευνοϊκές, δήλωσε άλλη πηγή στην εφημερίδα. Το δημοσίευμα τονίζει ότι η έκδοση θα σηματοδοτήσει μία σημαντική επιστροφή της Ελλάδας, μόλις δύο χρόνια μετά τη χωρίς προηγούμενο αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της, ύψους 200 δισ. ευρώ.
«Υπάρχουν ακόμη πολιτικοί κίνδυνοι και η πραγματική οικονομία αρχίζει μόλις τώρα να ανακάμπτει. Ωστόσο, η χρηματοοικονομική ανάκαμψη είναι εντυπωσιακή. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων, η οποία είχε φθάσει στο 30% μετά την αναδιάρθρωση του χρέους πριν από δύο έτη, διαμορφώνεται τώρα στο 6,2%» τονίζει στο άρθρο του ο κ. Ντίξον.
«Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά έχει εκπλήξει τους παρατηρητές στην Ελλάδα και το εξωτερικό με την ικανότητά της να συνεχίσει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που ξεκίνησαν οι προκάτοχοί της. Οι πιο σημαντικές επιτυχίες ήταν η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, η οποία αποκατέστησε την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και η επίτευξη πέρυσι πρωτογενούς πλεονάσματος» αναφέρει σε άλλο σημείο ο αρθρογράφος.
Το άνοιγμα και πάλι των αγορών για την Ελλάδα σημαίνει, επίσης, ότι η χώρα πιθανόν δεν θα αντιμετωπίζει πλέον χρηματοδοτικό κενό, το οποίο υπολογιζόταν με βάση τις τελευταίες επίσημες προβλέψεις των πιστωτών της σε 15 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία, τονίζει ο αρθρογράφος του Ρόιτερ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου